Årets Ruter Dam 2020
Helena Helmersson, VD H&M-gruppen
ÅRETS RUTER DAM 2020 - HELENA HELMERSSON
Helena Helmersson, vd H&M-gruppen, har utsetts till Årets Ruter Dam 2020 – en hedersutmärkelse som tilldelas den kvinna som har befordrats till den mest inflytelserika chefspositionen inom svenskt näringsliv under det gångna året.
Årets Ruter Dam 2020 är Helena Helmersson som sedan i januari i år är vd för H&M-gruppen. Helena har en lång och framgångsrik karriär inom H&M-gruppen där hon redan som 23-åring började arbeta som controller. Därefter följde flera olika roller inom inköp, logistik och produktion, men det var framförallt rollen som global hållbarhetschef och hennes år som HR-chef i Bangladesh som präglade henne mest. År 2018 fick hon rollen som chief operating officer med ansvar för expansion, logistik, produktion, IT, avancerad dataanalys och AI för att två år senare utses till vd.
Hennes & Mauritz grundades i Västerås 1947 och har drygt 5 000 butiker i 74 länder. Idag har H&M-gruppen cirka 179 000 anställda och 2019 uppgick nettoomsättningen till 233 miljarder SEK.
– Helena Helmersson har redan visat sig vara mer än kvalificerad för rollen som vd efter att hon trots en riktig mardrömsstart lyckats styra H&M-gruppen mot en snabb återhämtning. Hennes ledstjärna och främsta drivkraft är hållbarhet och hon brinner för att leda modeindustrin mot en hållbar framtid. Helena inspireras av att leda i förändring och hennes ledarskap präglas till stor del av hennes mod, hennes tro på sina medarbetare och hennes förmåga att sätta laget framför jaget. Helena Helmersson är en sann kvinnlig förebild och hon var juryns enhälliga val, säger Marika Lundsten, vd Ruter Dam.
Urvalsprocessen till hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam tar hänsyn till företagets storlek, omsättning, antal anställda och den kvinnliga chefens grad av makt och inflytande. Ledorden för Ruter Dam är affärsmässighet, kvalitet och resultat. Pristagaren utses av Ruter Dams vd och styrelse: Marika Lundsten, vd Ruter Dam, ordförande Gunnel Duveblad, Gunilla Arhén, grundare Ruter Dam, Karin Eliason, styrelseproffs, Ann Carlsson, vd Apoteket AB, Malin Persson, styrelseproffs samt Eva Krutmeijer, vd och grundare EKKO AB. Ruter Dams styrelse bevakar löpande utnämningar på högsta ledande nivåer. På ett jurymöte beslutar styrelsen och vd om vilken kvinna som under året har fått det största ansvaret i form av antal medarbetare, omsättning och totalansvar.
– Jag blev verkligen smickrad och glad när jag fick beskedet om att ha blivit utnämnd till Årets Ruter Dam. Det är naturligtvis fantastiskt om jag kan inspirera andra att driva förändring. Min förhoppning är att vi ska få se ett näringsliv med större mångfald framöver. För mig är det alldeles självklart för att kunna attrahera de främsta talangerna och möta våra kunder och deras behov på allra bästa sätt, säger Helena Helmersson.
Förra året gick hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam 2019 till Carina Åkerström vd Handelsbanken. Dessförinnan gick utmärkelsen för sina dåvarande positioner till Petra Einarsson, vd och koncernchef BillerudKorsnäs (2018) och Susanne Ehnbåge, vd och koncernchef för nordiska NetOnNet (2017). Bland tidigare pristagare finns också Helena Stjernholm, vd Industrivärden, Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson, Sonat Burman Olsson, tidigare vd Coop Sverige, Annika Falkengren, tidigare koncernchef SEB samt Ann Carlsson, vd Apoteket AB.
FÖR YTTERLIGARE INFORMATION
Anna Johansson, Micael Bindefeld AB
+46 73 342 27 28
Marika Lundsten, vd Ruter Dam & Spader Ess
+ 46 70 384 85 75
Annie Edwards, Press Officer H&M Group
annie.edwards@hm.com
+46 73 462 22 95
HUR HEDERSUTMÄRKELSEN ÅRETS RUTER DAM DELAS UT
Hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam har delats ut varje år sedan 1990. Pristagaren utses av Ruter Dams vd Marika Lundsten tillsammans med styrelsen bestående av Gunnel Duveblad, Anna Borg, Heléne Mellquist, Karin Eliason samt Eva Krutmeijer. Urvalsprocessen tar hänsyn till företagets storlek, omsättning och den kvinnliga chefens grad av makt och inflytande. Ruter Dams styrelse bevakar löpande utnämningar på högsta ledande nivåer. På ett jurymöte beslutas vilken kvinna som under året har befordrats till den högsta positionen med störst ansvar inom svenskt näringsliv.